Wat was er populair in de jaren 70?

0
1644
populair

Het is inmiddels alweer een hele tijd geleden, maar nog steeds zijn de jaren 70 populair. Voor de één omdat ze er graag naar terug zouden willen gaan, voor de ander vanwege de kleding en voor weer een ander voor de muziek uit die tijd. Wat de reden ook is, het is genieten om weer even terug te denken aan deze tijd. In dit artikel laten wij je zien wat er populair was in de jaren 70.

Met stip op één: ABBA

De popgroep ABBA was ontzettend populair in de jaren 70. Ze hadden verschillende grote hits, beginnende met Waterloo waarmee zij in 1974 meededen aan het Eurovisiesongfestival en deze ook wonnen. Ze zijn één van de meest succesvolste bands ter wereld en hebben meer dan 200 miljoen albums verkocht. De platen die ze verkocht hebben zijn er nog meer; ruim 370 miljoen!

In 1983 heeft ABBA een pauze ingelast, die er voor zorgde dat de groep compleet uit elkaar viel. Dit kwam ook door problemen onderling wat goed te horen is aan de laatste nummers. Denk hierbij aan “One Of Us” en “When All Is Said And Done”. Deze laatste gaat over de scheiding van Frida en Benny.

Queen was ook populair

Ook de rockgroep Queen was in de jaren 70 erg populair in 1970 werd de band opgericht, maar de echt grote doorbraak kwam in 1974 met de singles “Killer Queen” en “Now I’m Here”. Een jaar later hadden ze een nummer 1-hit met “Bohemian Rhapsody”, dat nu nog steeds regelmatig op de radio te horen is en elk jaar hoog in de top 2000 staat. Dit nummer heeft in Engeland vier verschillende jaren op nummer 1 gestaan, en het is het enige nummer dat dit ooit is gelukt. Ook is de videoclip meer dan een miljard keer bekeken op YouTube; het eerste nummer voor de jaren 90 die dat heeft weten te bereiken.

In totaal zijn er 15 studioalbums en 7 livealbums uitgebracht. Queen staat vooral bekend om hun veelzijdige muziek, harmonieën en geweldige liveoptredens. Het optreden in 1985 voor Live Aid is in 2005 zelfs verkozen tot het beste liveoptreden aller tijden. In 2018 kwam er een biografische film uit met de titel Bohemian Rhapsody, die 4 Oscars wist te winnen.

Wat was er verder populair?

In de jaren 70 werden de woonkamers massaal opgevrolijkt en aangekleed met macramé, dat nu overigens weer helemaal terug is. Ook kon je in veel woonkamers zitzakken en biezen matten vinden, net als visnetten. De modekleuren van dit decennium waren vooral oranje, bruin en paars.

Ook was de kleurentelevisie steeds meer te zien in woonkamers en hoefde je de koffie niet meer met de hand te zetten; hier was namelijk het koffiezetapparaat voor.

Kledingtrends

Qua kleding was er ook veel te doen in de jaren 70. Zo werden de rokken korter dan ooit; de minirok maakte een opkomst. Toch was het rond 1975 meer in de mode om weer een knielange rok of plooirok te dragen, of zelfs een rok tot de grond. Onconventionele kleding en ecologisch bewust bezig zijn was vooral voor de hippiebeweging erg belangrijk. Dit zorgde voor veel handgemaakte kleding zoals jurken, truien en hoeden, maar ook gordijnen en kussens.

Lees ook: Online op zoek naar vintage

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here