Was de inrichting net zo wild als het uiterlijk in de 80’s?

0
2887
jaren 80 inrichting

De jaren 80 waren wild, heel erg wild. Dit zag je aan de kleding en de make-up, dit hoorde je aan de muziek maar dit zag je ook in de woninginrichtingen. Het was een vrij minimalistisch design met vooral veel glas en zwart leer. Maar wat het zo bijzonder maakte waren de woonaccessoires en de apparatuur.

Meubels en vormen

In het interieur vond je vooral geometrische vormen in combinatie met harde kleuren. De meubels hadden vooral simpele vormen, zoals een rechthoekige bank en een ovale tafel met twee simpele, ronde krukken ernaast. Deze meubels werden vervolgens samengevoegd met een wilde mix van kleuren. Maar er waren ook meer aparte meubels. Een eettafel met verschillende poten bijvoorbeeld. Kleuren die je vaak zag waren hardblauw, brandweerrood, gestippeld formica en bladgoud.

De raambekleding was vaak strak en vlak, en de bekleding op de meubels waren veelal in een effen kleur met weinig textuur. Wat daar dan wel weer opvallend aan was, was dat ze de armleuningen, rugleuning en de zitting nog weleens in verschillende kleuren aankleedden.

Verder zag je ook veel neonverlichting, niet allen aan de muur maar ook op het plafond of in de badkamer. Deze waren er in allerlei vormen en maten en zorgden samen met alle verschillende patronen, kleuren en kunstwerken voor een wild geheel.

Wild in kleur

Eén van de favoriete kleuren uit de jaren 80 was roze, en dan het liefst zalmkleurig. Mensen schilderde hun hele badkamer in deze kleur, inclusief het plafond en de tegels. Wat je ook veel zag waren verse bloemen. Grijs en wit zag je vaak op de muur want dit zorgde ervoor dat de schilderijen of andere decoratie aan de muur, nog meer uitkwam. En wilde je de kamer groter laten lijken? Dan gebruikte je reflecterende oppervlakken zoals glas, spiegels en chroom.

Landelijke stijl

Naast al deze chaos van kleuren en meubelstukken, is in de jaren 80 ook de landelijke stijl ontwikkeld. Dit kwam omdat veel mensen hun huis een country inrichting gaven. Ook werd de keuken iets om trots op te zijn, net als het eten dat je daar klaarmaakte. Werd koken eerst gezien als een verplichting, was het nu iets om je in uit te leven. Ook werden de open keukens populairder waardoor de betrokkenheid nog groter werd.

Lees ook: Je huis inrichten in jaren 60 stijl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here