Vintage meubels herkennen

0
928
herkennen

Het herkennen van vintage meubels kan heel lastig zijn, vooral als je daar nog niet zo bekend mee bent. Je loopt in een kringloopwinkel en ziet een geweldige stoel die je eigenlijk wilt hebben. Alleen twijfel je enorm of het wel echt vintage is, of gewoon namaak. In dit artikel vertellen wij je hoe je verschillende meubels kunt herkennen.

Uit welke periode komen vintage meubels?

Alle meubels die tussen 1920 en 1999 zijn gemaakt, zijn vintage. Over de jaren ’90 is er wel wat verwarring, want de één vindt dit retro, en de ander vintage. Echter vinden wij dat de jaren ’90 inmiddels ook bij het vintage gedeelte horen. Inmiddels zijn die jaren al ruim twintig jaar voorbij. Meubels voor 1920 noemen we overigens antiek, en na ’99 zijn het moderne meubels. Ben je op zoek naar reviews van meubelwinkels? Kijk dan eens op ervaringensite.nl. Daar kom je bijvoorbeeld ervaringen van de Bommel meubelen en Yels tegen.

Het herkennen van de verschillende meubels

Wil je echt goed de verschillende meubels herkennen dan zou je kunstgeschiedenis moeten hebben gehad tijdens je studie. Echter hebben veel mensen dit niet gehad, en dus moet het op een andere manier. Naar een kringloop gaan alleen is niet genoeg, want niet alles dat daar staat is ook echt oud. Mensen brengen van alles daarheen, ook meubels van de afgelopen tien jaar. Onderstaand lees je de verschillende herkenningspunten van vintage meubels per decennium.

Jugendstil uit de jaren ’10 herkennen

Jugendstil meubels, ook wel art nouveau genoemd, was enorm populair tussen 1914 en 1918, voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Wil je meubels uit deze periode herkennen, houd er dan rekening mee dat er vooral gebruik werd gemaakt van bloemen en sierlijke vormen die door elkaar heen liepen. Ook werden de meubels van donker hout gemaakt, dat werd daarna vaak gepolijst. Een meubelstuk met stoffering had vaak de kleuren mosterdgeel-mintgroen, oranje-rood of crème-lichtbruin.

Art deco in de jaren ’20

Art deco is een stijl met vooral geometrische, hoekige vormen die gebaseerd zijn op het kubisme. Mensen willen art deco en art nouveau nog wel eens door elkaar halen, maar het is dus compleet anders. Een ander punt om deze meubels te herkennen is dat de meubels vaak glimmen van de lak, weerspiegeling en het chroom. Daarnaast zag je vaak de combinatie van goud met zwart of wit.

Streamline uit de jaren ’30 herkennen

In de eerste helft van dit decennium was art deco nog populair, maar daar kwam vanaf 1935 verandering in. Toen kwam Streamline Moderne namelijk om de hoek kijken. Het lijkt wel wat op art deco, maar dan met ronde vormen en lange lijnen, net als de auto’s in die tijd.

Schaarsheid in de jaren ‘40

In de jaren ’40 waren materialen schaars, dit kwam uiteraard door de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor kun je meubels uit die tijd herkennen door hun eenvoud. Meubels werden vooral van gebogen hout gemaakt, en ook emaille werd vaak gebruikt. Ontzettend populair in dit decennium was linoleum. Dit was namelijk in de keuken heel eenvoudig te onderhouden. Daarnaast zag je ook geometrische vormen en printen in bloemenstijl.

De moderne meubels uit de jaren ‘50

Wil je de meubels uit de jaren ’50 herkennen, dan zal je al snel zien dat deze een stuk moderner zijn dan de meubels uit de jaren ’40. Typerend was namelijk chroom, maar ook plastelkleuren en Scandinavische kleuren. Wat betreft printen kun je dan vooral denken aan boemerangs, stippen en bloemen.

De jaren ’60 meubels herkennen

De meubels uit dit tijdperk zijn eenvoudig te herkennen aan hun Scandinavische uiterlijk. Strakke lijnen, functioneel en uiteraard van hout. Maar wat in deze tijd ook steeds populair werd, waren meubels die gemaakt werden van plastic.

De hippe jaren ‘70

Denk je aan de jaren ’70, dan denk je aan geel, groen, bruin en oranje. Zitzakken, kuipstoelen, lavalampen, zitkuilen, meubels van kurk en drukke printjes voor het behang, de gordijnen en kussens. Wel waren deze printjes vaak geometrisch en hadden ze vaak bloemen.

De landelijke stijl van de jaren ‘80

De vintage meubels uit de jaren ’80 zijn op zich vrij makkelijk te herkennen, want deze waren erg minimalistisch. Zo zag je veel meubelstukken die zwart van kleur waren, en tafels en kasten hadden vaak glazen platen. Aan de andere kant zag je in die tijd ook juist een landelijke stijl, die nu nog steeds populair is. Kijken we naar de Madonna’s en Cyndi Lauper’s uit die tijd, dan zien we vooral zalmroze, zwart-wit, neon en geometrische vormen.

De meubels herkennen uit de jaren ’90

In de jaren ’90 zag je vooral heel veel eikenkleurige meubels, die een oranjeachtige gloed hadden. Kasten, tafels, stoelen… alles was hetzelfde. Deze meubels zijn makkelijk te herkennen, want ze hadden voornamelijk ronde vormen. Qua kleur zag je vooral blauw, geel en rood in allerlei tinten. Niet alleen in de woonkamer, maar ook het behang en je kleding.

Lees ook: Kenmerken van de jaren ‘70

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here