Populaire rages van vroeger

0
2172
rages

Wie denkt dat rages alleen nu voorkomen, heeft het mis. Ook vroeger al waren er rages. Speelgoed dat ineens ontzettend populair werd zonder dat daar een logische verklaring voor was. In de jaren 90 waren dit vooral de flippo’s, furby’s en de tamagotchi’s maar ook in de jaren daarvoor hadden de kinderen van toen te maken met rages. Welke dit precies waren, vertellen wij je in dit artikel.

Populaire items in de jaren 60 en 70

We beginnen met de klik-klakballen. Twee balletjes aan een touwtje, niet heel bijzonder zou je denken. Toch was het een echte rage in de jaren 70. De bedoeling was dat je met een snelle beweging ervoor moest zorgen dat de balletjes tegen elkaar zouden ketsen waardoor het klik-klak geluid ontstond. Ook de tol was populair in die tijd. Een houten tol met de vorm van een paddenstoel, waar je dan een touw omheen deed. Door een ruk te geven aan het touw was het de bedoeling dat de tol ging draaien, maar dit lukt niet altijd.

Putty is tegenwoordig ook weer populair, net als slijm, maar dit hadden ze ook al in de jaren 60. Het was toen een echte rage. Het werd verkocht in een plastic ei, en vervolgens kon je er van alles mee doen. Zo kon je ermee stuiteren of tegen het raam gooien, maar je kon er ook hele lange slierten van maken en zelfs krantenfoto’s kopiëren. Het rubber werd nooit hard, maar bevatte wel veel chemische producten waardoor het erg stonk en waarschijnlijk ook niet zo goed voor je gezondheid was.

Ook de Rubiks kubus komt uit deze tijd, en valt ook zeker onder de rages. De kubus is een puzzel met verschillende kleuren, en de bedoeling is dat je alle rijen draait net zo lang totdat elke kant dezelfde kleur heeft. En natuurlijk de skippybal, deze mag zeker niet ontbreken en wordt zelfs nu nog door veel kinderen gebruikt.

De rages van de jaren 80

De Rubiks kubus kunnen we hier eigenlijk ook neerzetten, want hij werd pas in de jaren 80 echt populair. Toch is hij ontworpen in de jaren 70. Andere rages uit deze tijd zijn onder andere de lolobal en de rolschaatsen. De lolobal is een bal met een plank eromheen, waar je op moest gaan staan. Je kon dan zelf gaan stuiteren, als je tenminste doorhad hoe je dit moest doen. Ook de rolschaatsen waren ongekend populair, er werden zelfs wedstrijden en danscompetities gehouden met deze rolschaatsen. Later werden ook de rollerskates populair, maar dat is toch anders.

Wie kent de Slinky nog? Een hele grote veer die je van de trap af kon laten lopen. Heel erg bijzonder was het niet, maar toch had vrijwel ieder kind er eentje in huis. Net als de hoelahoep overigens, want ook deze is onderdeel van de rages. En wat te denken van de 3D viewer? Een grote, lompe bril waar je een schijf in moest doen met allemaal plaatjes. Keek je door de bril heen, dan zag je een plaatje en door verder te klikken kwam de volgende.

Lees ook: Bekende vintage meubel merken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here