Leuke tips: interieur met een vintage look inrichten

0
511
vintage interieur woonkamer

Houd je van vintage in huis? Het is gelukkig heel goed mogelijk om je interieur in te richten met een vintage look. Een prachtig idee, want zo ga je voor een interieur boordevol karakter en stijl. We helpen je op weg met deze tips.

Natuurlijke materialen

Waar moderne interieurs bekend staan om een strakke look, past bij een vintage look juist een wat knussere en zelfs ietwat rommeligere uitstraling. Dit kun je dus als uitgangspunt nemen bij de inrichting van het interieur. Durf bijvoorbeeld meerdere prints, patronen en materialen te combineren: dit was vroeger heel gebruikelijk. Werk veel met natuurlijke materialen, zoals bamboe, riet, rotan, zeegras en linnen. Deze materialen staan heel sfeervol in huis. Dit kun je terug laten komen in meubels en accessoires, maar net zo goed in de raamdecoratie met een bamboe rolgordijn. Het is een stijlvolle toevoeging aan veel ruimtes in de woning. Verder speelt hout een belangrijke rol bij vintage meubels: het gaat vaak om robuust hout, met een doorleefd karakter. Of haal een bekende retro rotan stoel in huis, waar je heerlijk op kunt zitten.

Tweedehands meubels

Vintage meubels zijn natuurlijk dé eyecatcher in je woning, als je kiest voor deze interieurstijl. Het is het leukst om op zoek te gaan naar tweedehands meubels, die vaak nog prima een ronde mee kunnen. Bezoek bijvoorbeeld kringloopwinkels of vintage markten en ga ernaar op zoek. Heb je toch liever nieuwe meubels in huis? Deze zijn er ook volop te vinden in een retro design: zo combineer je nieuw en oud op een prachtige manier. Doe vooral inspiratie op, online of in magazines. Hoe zagen interieur er vroeger eigenlijk uit? Houten tv-meubelen, grote dressoirkasten, leren banken, fluwelen fauteuils: je hebt meer dan genoeg om uit te kiezen. Natuurlijke materialen vind je veel terug, zoals we hierboven al noemen. Ook ronde vormen zijn er veelvuldig te vinden in vintage designs: denk aan vintage lampen, of aan servieskasten met ronde hoeken. Kies de meubels die je mooi vindt, met specifieke designs in gedachten. Het is zelfs een idee om een bepaalde stijl aan te houden op basis van een periode, zoals de iconische jaren 70. Of mix en match erop los, want ook dat zorgt voor een gezellig geheel in huis.

Vintage accessoires

Niet alleen de meubels, maar ook de accessoires zijn er in een vintage look te vinden. Pak ook hiermee uit! Een vintage vloerkleed is een prachtige toevoeging aan de woonkamer of slaapkamer, en springt direct in het oog. Ga daarnaast op zoek naar vintage lampen, of gebruik in ieder geval de lampenkappen van oude lampen in je interieur. Vintage vazen, kandelaars, klokken en schaaltjes: het is er allemaal nog te vinden. Bedenk ook hier weer of je voor echt vintage gaat, of liever voor retro designs in een nieuw jasje. Natuurlijk is het wel slim om goed de tijd te nemen, om alles bij elkaar te verzamelen. Stem bijvoorbeeld de kleuren goed op elkaar af, om er een samenhangend geheel van te maken.

Vintage items pimpen

Het kan zo zijn dat de kwaliteit van vintage meubels of accessoires toch wat tegenvalt. Maar geef het niet meteen op: je kunt items vaak nog heel goed pimpen. Maak tweedehands aankopen goed schoon, want zo zien ze er meestal ineens weer als nieuw uit. Geef een kast of tafel bijvoorbeeld een nieuwe glanslaag, of een verse lik verf. Zet nieuwe knoppen op een kast, of stoffeer stoelen opnieuw. Kortom: tweedehands spullen hebben vaak een beetje liefde en aandacht nodig. Je kunt hier zelf mee aan de slag gaan, of een expert om hulp vragen. In het begin kan het moeilijk lijken. Maar als je er eenmaal mee bezig bent, is dit hartstikke leuk en inspirerend. Je brengt zo het beste van twee werelden samen: een beetje van jouw creativiteit, gecombineerd met een mooie vintage stijl.

Of je nu vintage meubels op de kop tikt of toch liever retro accessoires in huis haalt: een vintage look in je interieur kun je op allerlei manieren verwezenlijken. Welke items en designs passen mooi bij jouw woning?