Kerstrecepten uit de jaren ’70

0
2066
kerstrecepten

In de jaren ’70 hadden we natuurlijk geen kant-en-klaar boxen, zaken voorgesneden groente, exotische fruitsoorten en wat al niet meer. Voor ons is het tegenwoordig heel normaal om een zak voorgesneden groente te kopen, zodat we dit thuis niet meer zelf hoeven te doen. In de jaren ’70 deed elke vrouw dit nog wel, en wisten ze niet beter. Dit was ook zo met het kerstdiner. Niks geen voorverpakte kerstgerechten, alles werd zelf klaargemaakt. Hoe de kerstdagen eruit zagen in de jaren ’70 en wat de populaire kerstrecepten waren, lees je in dit artikel.

Lekker borrelen vooraf

Voordat het tijd was voor het eten werd er natuurlijk eerst lekker geborreld. Gezellig zitten in de huiskamer en met elkaar in gesprek gaan onder het genot van een drankje en wat hapjes. Wat die hapjes betreft, waren asperges gerold in een plakje ham erg populair en ook de gevulde eieren waren zo op. Daarnaast stonden er vaak toastjes op tafel met paté of met een plakje ei en een beetje ketchup. Ook het dippen was in die tijd erg populair. Zo werden er stukjes wortel, bloemkool en komkommer gedipt in een lekkere dipsaus.

Lekkere voorgerechten

De voorgerechten zijn niet heel anders als dat wat we nu gewend zijn. Vaak begonnen ze met soep. Dit was vaak groentesoep met balletjes maar als je het wat chiquer aan wilde pakken koos je voor kreeftensoep. Dit kwam dan wel uit een blik, want verse kreeft kon je niet zomaar ergens kopen. Daarna een lekkere krabcocktail met whiskysaus of een Hollandse garnalencocktail. Ook de pasteitjes met ragout waren erg geliefd in de jaren ’70.

Kerstrecepten voor het hoofdgerecht

Wat opvalt is dat ze in de jaren ’70 vooral fan waren van de fonduepan. Dit was toen nog erg nieuw en werd met de kerst dan ook graag gebruikt. Gewoon heel simpel spiritus in een bakje en lange vorken die gebruikt werden voor het vlees. Het vlees liet je dan garen in de hete olie. Het was natuurlijk niet alleen vlees wat op tafel stond, ook stokbrood met kruidenboter, verschillende sausjes en salades kon je pakken. Naast de normale fondue werd er overigens ook vaak gebruik gemaakt van de kaasfondue, wat het natuurlijk net even anders maakte.

Het eten van wild was een soort traditie in die tijd. Denk hierbij aan een konijnenbout met zelfgemaakte compote of een hazenpeper met stoofperen en aardappelpuree. Wilde je erg exclusief doen dan koos je voor biefstuk stroganoff en uiteraard serveerde je bij deze gerechten rösti-rondjes.

En dan het toetje!

Na een hoofdgerecht waar niet veel fout aan kon gaan, zeker niet als je de fonduepan op tafel had staan, was het tijd om nog één keer uit te pakken en wel met het toetje. Een citroenbavarois was helemaal hip in die tijd. Maar wilde je andere kerstrecepten uitproberen dan kon je ook kiezen voor de inmiddels beroemde Dame Blanche. Een heerlijke coupe met bolletjes vanille-ijs, warme chocoladesaus en natuurlijk slagroom.

Lees ook: Vintage kerstversiering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here