Inspiratie om in 2023 in je tuin aan de slag te gaan

0
922
moderne tuinmeubels

Ga je met jouw tuin aan de slag? Lees dan inspiratie voor je tuin aanleggen in 2023: tuinbanken, tuintafels, bestrating en beplanting.

In 2023 zullen weer heel veel mensen hun tuin gaan upgraden. Logisch, want met een fijne tuin creëer je meer leefruimte. Het thuiswerken is een blijvertje, dit komt mede doordat veel mensen het als zo prettig ervaren hebben om meer thuis te zijn. Veel woningen en tuinen zijn de afgelopen jaren al opgeknapt. Wil jij in 2023 jouw tuin mooi en leefbaar maken? Lees dan verder voor inspiratie.

Tuinbank stijlen 2023

De tuinbank is de basis voor iedere tuin. Je wilt immers een fijne plek hebben om te zitten. In 2023 blijven klassieke stijlen, zoals een (teak) houten tuinbank, duozit of picknick set populair. Een relatief nieuwe trend die naar verwachting een verdere opkomst zal maken, is een meer bohemian stijl. Denk daarbij aan een tuinbank van wicker, rotan of riet. Of tuinmeubels met een vintage look. Het zijn bij alle tuinbanken de kussens die het gezellig, knus en comfortabel maken. Kleuren als grijs, beige en wit zijn nog steeds veelgekozen, maar kleuren uit interieurtrends komen ook naar buiten. Denk aan groen, donkerblauw en pasteltinten.

Tuintafels

In een grote tuin is er ruimte om een tuintafel met stoelen te plaatsen. Dit verandert je tuin echt in een extra kamer. Zeker wanneer je zonwering plaatst of een overkapping hebt. Welke trends zijn er in tuintafels? Hout blijft wederom een veel gekozen materiaal. Wel zien we in de tuintafel trends 2023 veranderingen. Zo mag de vormgeving van de tuintafel meer op een tafel voor binnen lijken. Denk aan zwarte poten of in de kleur antraciet. De vormgeving mag meer aanwezig zijn. Kies dus niet de eerste de beste tuintafel, maar laat je inspireren bij een specialist in tuintafels.

Goede waterafvoer en opslag

De tuinmeubels zijn de basis voor het leefplezier in de tuin. Maar de ondergrond moet goed aangelegd zijn. Mooie sierbestrating met een goede waterafvoer is aan te raden. Zorg voor een goede balans tussen steen in de tuin en beplanting. Zo kan overtollig water de grond in verdwijnen en vormen er minder plassen op de bestrating. Wanneer je een tuin met mooie planten kiest, overweeg dan een irrigatiesysteem. Overtollig water uit natte periodes wordt opgeslagen voor droge periodes.

Geschikte beplanting voor droge periodes

Droogte zal ook in 2023 op de loer liggen. Lekker weer is de voorwaarde om in de tuin te gaan zitten, maar te warm is niet goed voor zowel mens, dier als plant. Ook om de warmte dragelijk te houden, is een goede balans tussen steen en beplanting wenselijk. Woon je in een droog gebied of in een gebied met zandgrond? Kies dan beplanting die goed tegen droogte kan.

Zelf tuin aanleggen of laten doen

Tuinmeubels kopen en plaatsen kun je prima zelf, voor de bestrating en beplanting kun je soms beter een specialist inschakelen. Waarom is de aanleg zo belangrijk? In de alinea over waterafvoer las je al dat water in de grond moet kunnen zakken. De reden dat dit zo belangrijk is, is omdat op een terras waar plassen blijven staan, de grond zal verzakken. De plassen worden daardoor steeds groter. Bestrating aanleggen is meer dan tegels op de grond leggen. 

Voorbereiding tuinaanleg

Het vergt een goede voorbereiding zoals het uitgraven van de grond, aanbrengen van zand, plaatsen van opsluitbanden en inwassen van de voegen. Voor de beplanting geldt dat de grondsoort geschikt moet zijn voor de type planten. De grond moet soms verrijkt worden of geheel vervangen om een goede voedingsbodem voor de planten te bieden. Wanneer je zelf weinig verstand van tuinieren hebt, kies dan voor het laten aanleggen van de basis en koop vervolgens zelf je tuinmeubilair.