Hoe woonde de mensen in de jaren 30?

0
1213
jaren 30

De jaren 30 zijn tijdloos. Dat blijkt wel want, zelfs nu nog zijn de jaren 30 woningen ontzettend populair. De huizen zelf worden ontzettend snel verkocht, en dat is niet zonder reden. Woningen uit die tijd bezitten heel veel mooie, kleine details. Een erker, een opgesplitste woonkamer, hoge plafonds met decoratie, tegelwanden in de hal en granieten vloeren. Neem daarbij de mooie glas-in-lood ramen die je bij de voordeur ziet of in de schuifdeuren in de woonkamer, en je bent verkocht.

Geometrische vormen

Naast de ronde voordeur met glas-in-lood raam, visgraat, granieten of zwart-wit geblokte vloer en tegels op de muur was de hal verder vrijwel leeg. Er werd in de jaren 30 veel gebruik gemaakt van geometrische vormen, dus meestal hing er wel een mooi schilderij in de hal die daarbij paste.

Wat betreft de vloeren lagen er in de hal en keuken vaak graniet of tegels, en dan vooral zwart-wit geblokte tegels. Maar in de woonkamer zag je juist heel vaak een visgraat vloer liggen. Dit staat ontzettend warm en zorgt ervoor dat de ruimte veel groter lijkt dan hij is.

Kleuren in de jaren 30

Heel erg veel kleur werd er niet gebruikt, althans geen opvallende kleuren. Het was vooral heel neutraal en rustig. Bepaalde accessoires, zoals bijvoorbeeld kussens of een vaas, konden dan wel in een andere kleur. Vaak werd hier dan olijfgroen of heel zacht oranje voor gekozen. Daarnaast waren terracotta, marmer en porselein erg in trek. Denk maar eens aan een keuken; olijfgroene keukenkasten in combinatie met een porseleinen wasbak!

De voor- en achterkamer

Ook typisch voor de jaren 30 is de opgesplitste woonkamer. Deze had namelijk een voor- en achterkamer wat natuurlijk ideaal is, zeker wanneer er schuifdeuren met glas-in-lood tussen zaten. Zo heb je toch allemaal je eigen plek om je terug te trekken, zelfs wanneer iedereen thuis is. En het staat ook nog eens heel luxe, zeker wanneer je ook nog een erker hebt.

Verschillende meubels

Wat betreft de meubels kan hier wat verschil in zitten. Houten meubels waren erg in trek en deze zag je dan ook veel. Maar daarnaast was er ook de Moderne Beweging, die zijn hoogtijdagen in de jaren 30 had. Hierdoor waren ook meubels met een strak ontwerp en stalen buismeubels in trek.

Lees ook: Was de inrichting net zo wild als het uiterlijk in de 80’s?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here