Het typische jaren 50 interieur

0
2745
interieur

Niet alleen qua kleding heeft de jaren 50 een heel kenmerkende stijl, dit is ook zeker zo als het aankomt op het interieur. Natuurlijk had lang niet iedereen dezelfde smaak en dus hetzelfde interieur maar, er zijn een aantal kenmerken die erg typerend zijn voor deze jaren. In dit artikel lees je welke typische kenmerken dit zijn.

Erg veel kleuren

Het interieur in de jaren 50 had vooral veel kleur. Er waren grof gezegd drie verschillende stijlen met alle drie een heel ander kleurenpalet. Zo had je de moderne stijl waar je vooral lichtblauw, rood, geel, wit, oranje en zwart zag, en het Scandinavisch pallet. Hield je je aan dit pallet, dan waren de kleuren in je huis voornamelijk bruin, grijs en crème. Maar je kon ook voor veel kleur gaan. Pastelkleuren waren in de jaren 50 namelijk ook erg populair. Kleuren die hierbij veel gebruikt werken waren turquoise, lichtblauw, mintgroen, lichtgeel en roze.

Vloeren in je interieur

De hardhouten vloeren waren in de jaren 50 nog steeds erg populair maar wilde je nou graag eens wat anders, dan was dat ook zeker geen probleem. Er werd vaak gebruik gemaakt van tapijt. Vast tapijt door de hele woonkamer, maar losse tapijten konden ook. Bijvoorbeeld onder de salon- of eettafel. Na de hardhouten vloeren kwam linoleum echter het meeste voor in de jaren 50. Het voordeel hierbij is, dat het in veel verschillende kleuren en patronen te verkrijgen is, en dat het heel makkelijk schoon te maken is.

Typerende meubels

De meubels uit de jaren 50 zijn nu nog steeds erg populair maar vooral ook heel kenmerkend voor deze periode. Het interieur was vrij futuristisch met uitbundige vormen en materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dinerbanken, stoelen en tafels met vinyl en poten van chroom. Stoffen die hiermee gecombineerd werden waren vaak stoffen met een patroon erin, maar ook stippen, bloemen en boemerangs waren erg in trek. Dit zag je terugkomen in het behang, maar ook in tafellakens en gordijnen.

Decoratie in je interieur

De jaren 50 was ook een periode van rijkdom, vooral in Amerika. Er werd meer geld verdiend en dus ook meer uitgegeven. Er was hierdoor meer interesse voor mooie decoratie, en dat werd dan ook veel aangeschaft. Hierbij waren vooral lampen in allerlei verschillende vormen erg populair. Maar daarnaast werd er ook decoratie aangeschaft in ronde vormen. Op de muur of in bijvoorbeeld glaswerk zag je daarentegen vaak een atomisch motief terugkomen.

Lees ook: De mannen dresscode

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here