Het eten en drinken uit de jaren 60

0
4548
eten

Wat we tegenwoordig eten is zeker niet hetzelfde als wat de mensen aten in de jaren 60. Vandaag de dag zijn er veel verschillende gerechten waar je uit kan kiezen, zijn er veel apparaten verkrijgbaar die je kunnen helpen bij het klaarmaken van eten en kunnen we natuurlijk ook eten bestellen. In de jaren 60 was dit er allemaal nog niet, maar wat stond er dan qua eten en drinken op tafel? Dat laten wij je zien in dit artikel.

Het avondeten

Wat kenmerkend is, is dat je in de jaren 60 veelal alles van hetzelfde bord at. Simpelweg omdat er geen andere borden beschikbaar waren, of omdat moeder geen zin had in onnodig veel afwas. Eerst kreeg je soep, daarna het hoofdgerecht en als laatste een toetje, allemaal op hetzelfde bord. Dit betekende dus ook dat je, wanneer jij je groenten niet had opgegeten, je toetje hier overheen ging.

Halverwege de jaren 50 werd het traditionele menu veranderd, tenminste bij de mensen die hier geld voor hadden. Waar er eerder altijd brood, aardappels, groenten en vlees op het menu stond, met op woensdag gehaktballen en op vrijdag vis, was dit nu ineens anders. De welvaart groeide namelijk, maar ook kwamen er vakantiedagen. Hierdoor was het ineens mogelijk om met het gezin op vakantie te gaan naar het buitenland. Het eten en drinken was daar natuurlijk heel anders, en dat wilden de mensen in Nederland ook graag proberen. De recepten hiervoor waren te vinden in bladen als de Libelle en de Margriet, en er was ook een Basiskookboek van de Margriet, die erg populair was.

De voordelen van een koelkast

Ook de Albert Heijn speelde een belangrijke rol. Zij introduceerden in 1962 namelijk de Premie-van-de-Maand-Club. Je kon hiermee sparen voor producten waarbij de beroemdste de koelkast was. Tegenwoordig is een koelkast een must in huis, maar in de jaren 60 had maar 1 op de 10 gezinnen een koelkast in huis staan.

Toetjes werden voorheen altijd zelf gemaakt, denk aan watergruwel en hangop, maar ook havermout, Brinta, griesmeelpudding, rijstebrij en Haagse bluf. Met een koelkast in huis hoefde dit echter niet meer, want er werden ineens ook zuiveltoetjes in pakken en flessen verkocht. Dit zorgde ervoor dat moeder niet te lang meer in de keuken hoefde te staan. Stond zij in de jaren 30 nog 2,5 uur in de keuken, in de jaren 60 was dit nog maar 1 uur.

Nieuw eten en drinken

Iedereen deed zijn boodschappen in de jaren 60 massaal bij De Gruyter. Dit was vooral leuk voor de kinderen, want bij deze winkel hadden ze het ‘snoepje van de week’. Dit was een klein cadeautje voor kinderen. Erg lang heeft de winkel het overigens niet meer volgehouden. Waar het in de jaren 60 nog door kon voor kruidenier, hadden ze in de jaren 70 echt om moeten schakelen naar supermarkt. Dit hebben ze niet op tijd weten te doen, waardoor De Gruyter, net als Simon de Wit en Vana, volledig is verdwenen in de jaren 70.

Het eerste voorverpakte fabrieksbrood was King Corn. Dit merkbrood was erg populair van 1965 tot in de jaren 70, door de commercials hiervan. Deze sloeg echt aan, waardoor veel mensen dit brood kochten. Ook kwam Bona in 1966 op de markt. Voor die tijd kocht je margarine in papieren wikkels of een merkloze ton, maar Bona werd verkocht in een plastic kuipje. Dit zorgde ervoor dat je gelijk kon gaan eten, en niet eerst de margarine over moest pakken en in een botervloot moest leggen.

Verder was ook de Tiktak koffie en thee erg populair. Hierbij kon je namelijk Tiktakjes, spaarpunten, sparen voor een avondje uit naar de Tiktak Show. Dit was een revue waaraan veel verschillende Nederlandse en buitenlandse artiesten deelnamen.

Uit eten in de jaren 60

Tegenwoordig gaan we allemaal weleens uit eten, de ene wat meer dan de ander. In 1980 is er een enquête gehouden waaruit bleek dat 75% van de mensen weleens buiten de deur ging eten. In 1960 was dit nog maar 15% van alle Nederlanders. Deze stijging komt vooral door het feit dat meer Nederlanders naar het buitenland op vakantie gingen en zo nieuw eten ontdekte.

De Chinees was hierbij voor veel Nederlanders de eerste ervaring voor wat betreft het buitenlandse eten, maar ook het uit eten gaan zelf. Er waren al Chinese restaurants in Nederland te vinden sinds 1920, maar het karakter dat zij nu nog steeds hebben is ontstaan rond de jaren 40. Toen kwamen veel militairen terug vanuit Indië waardoor de behoefte aan Indisch eten groot was. Chinese restaurants speelden hier eenvoudig op in door de menukaart aan te passen.

Lees ook: Wat waren flapper girls?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here