Een dag uit het leven in de jaren 80

0
2524
leven

De jaren 80; het lijkt al zo lang geleden maar toch denken velen er nog regelmatig aan terug. Zeker nu er steeds meer dingen uit die tijd terugkomen en weer een trend worden. In dit artikel laten wij je een dag uit het leven in de jaren 80 zien.

Wat werd er gegeten en gedronken?

In de jaren 80 kwam de magnetron op de markt, en daarmee dus ook al vrij snel de magnetronmaaltijden. Ook hoefde je niet veel moeite meer te doen om buitenlands te koken want Knorr introduceerde in 1982 zijn bekende wereldgerechten. Verder waren de lightproducten erg populair, net als kwarktaart uit een pak, Punica en Bubblicious kauwgom.

Een kilo aardappelen kostte in die tijd omgerekend 30 cent, voor een kilo kaas betaalde je 5 euro, wilde je 10 eieren dan betaalde je slechts 11 cent en voor een liter melk was je maar 52 cent kwijt.

Leven met stapels cd’s

Het waren Sony en Philips die in 1982 de cd introduceerde in Japan, en in de rest van de wereld in 1983. De cd werd al snel razend populair en verving niet alleen de lp’s maar ook de cassettebandjes. Wel had je voor die cd’s ook een cd-speler nodig; en die was toen nog erg prijzig. In 1986 betaalde je voor een cd-speler maar liefst 600 gulden!

Verder werd de magnetron in deze tijd vooral gebruikt om eten te ontdooien, later kwamen daar ook de magnetronmaaltijden bij. In 1985 maakte Wubbo Ockels als eerste Nederlander een reis door de ruimte. Minister van Verkeer Neelie Smit-Kroes deed op 4 november 1985 de eerste pinbetaling in Nederland, in een benzinestation in Geldrop.

Hoe woonden we?

Het bruin uit de jaren 70, de zitkuilen, schrootjes, grote planten en de oranje-bruine gordijnen kunnen echt niet meer, het is tijd voor licht. Eind jaren 70 komt IKEA naar Nederland en dit zorgt ervoor dat men in de jaren 80 steeds vaker voor weinig geld een nieuw interieur aan kunnen schaffen.

Rond 1985 gaan we echter van kleur naar wit en modern. Het moet minimalistisch zijn met leer en glas, maar ook abstracte figuren, geometrische vormen en veel rood, geel, blauw en zwart. Ook moet de televisie een centrale positie in de woonkamer krijgen want met de VHS recorder kunnen we allerlei films kijken thuis. Hield je echter niet van strak en minimalistisch, dan kan je ook goed uit de voeten met een landelijk interieur. Deze stijl deed namelijk ook in de jaren 80 zijn intrede.

Een leven voor de televisie

Als je in de jaren 80 een film wilde kijken was de kans erg groot dat Sylvester Stallone erin speelde. Niet alleen Rocky 3, 4 en 5 kwamen in de jaren 80 uit, maar ook alle drie de delen van Rambo en Tango & Cash, Lock Up en Cobra. Geen fan van actiefilms? Ook Dirty Dancing komt uit de jaren 80 en is nu nog steeds heel erg populair.

Zette je liever gewoon de televisie aan dan kon je genieten van spelprogramma’s en quizzen. Denk hierbij aan Ren je Rot, Hints, Boggle en Vijf tegen Vijf. Ook leerde je Adam Curry en Simone Walraven kennen in het muziekprogramma Countdown en keek je naar de buitenlandse series Dallas, Dynasty, Flying Doctors en Falcon Crest.

Ook konden we genieten van de Honeymoonquiz met Ron Brandsteder, startte de NOS in 1981 met het Jeugdjournaal en in 1982 begon Opsporing Verzocht. In 1988 werd Nederland 3 geïntroduceerd en in 1989 kwam de eerste commerciële televisiezender; RTL Veronique. Dit zou later RTL 4 worden.

Waar luisterden we naar

Kijkend naar het Eurovisiesongfestival won Johnny Logan twee keer in de jaren 80; in 1980 met “What’s Another Year” en in 1987 met “Hold Me Now”. Ook brak Celine Dion door in 1988 toen ze voor Zwitserland meedeed met het songfestival en won met het nummer “Ne partez pas sans moi”. En ook voor België was het een goed decennium; zo wonnen in 1986 met het nummer “J’aime la vie” van Sandra Kim.

Verder kondigde Doe Maar in 1984 aan te stoppen omdat ze de druk van het succes niet meer aankunnen, en werd in 1984 Band Aid opgericht, met als doel geld op te halen voor de hongersnood in Ethiopië. In 1985 werd vervolgens ook de groep USA for Africa opgericht, om geld in te zamelen voor Afrika.

In het nieuws

  • In 1980 werd de Zwarte markt geopend in Beverwijk, ook werd Beatrix gehuldigd als koningin.
  • In 1981 werd de Discovery gelanceerd, dit was de eerste space shuttle dat terugkeert op aarde en vervolgens weer opnieuw gelanceerd kan worden.
  • In 1983 werd Freddy Heineken ontvoerd samen met zijn chauffeur.
  • HIV werd in 1984 ontdekt, en is de veroorzaker van de ziekte aids.
  • Zowel is 1985 als 1986 hadden we een Elfstedentocht die beiden keren werd gewonnen door Evert van Benthem.
  • In 1988 wint Nederland het EK voetbal en verslaat de Sovjetunie met 2-0.
  • Gerrit-Jan Heijn werd in 1987 ontvoerd en doodgeschoten.
  • In november 1989 valt de Berlijnse Muur.

Lees ook: Wat was er populair in de jaren 70?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here