Dit was er in de jaren 90

0
1392
jaren 90

Voor sommigen is het als de dag van gisteren, voor anderen lijkt het alweer een eeuwigheid geleden. Voor degene die de jaren 90 bewust hebben meegemaakt voelt het soms als heimwee. Urenlang buitenspelen, luisteren naar de Spice Girls en de Backstreet Boys, Titanic kijken in de bioscoop en natuurlijk Pokémon. Maar er was nog veel meer in de jaren 90. Wij laten je er een aantal zien!

Personen met veel invloed in de jaren 90

Er zijn natuurlijk heel wat personen die typerend zijn voor de jaren 90. Politici, acteurs en zangeressen. Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet, die wat ons betreft belangrijk waren in deze jaren.

Bill Clinton – Hij volgde H. W. Bush op als 42e president in Amerika en tijdens deze periode heeft hij voor een aantal belangrijke veranderingen gezorgd. Zo heeft hij het minimumloon verhoogd en had hij een grote rol bij de Vredesakkoorden van Oslo.

Wim Kok – Hij was onze minister-president van 1995 tot en met 1998. Tijdens zijn regeerperiode heeft hij gezorgd voor een paar belangrijke veranderingen. Zo werd het homohuwelijk ingevoerd en werd euthanasie geliberaliseerd.

Johnny Depp – Dit is nu nog steeds een beroemde acteur. Hij is in 1963 geboren en in de jaren 80 begon zijn acteercarrière. Dit begon met een rol in 21 Jump Street, waardoor hij een tieneridool werd. Vanaf 1990 heeft hij veel samengewerkt met de regisseur Tim Burton, waarvoor hij begon met de film Edward Scissorhands.

Jennifer Aniston – Deze mooie vrouw werd bij het grote publiek natuurlijk bekend als Rachel Green in de serie Friends. Daarna heeft ze nog veel andere series en films gedaan, maar Rachel blijft toch echt heel populair. Jennifer Aniston zelf is overigens meerdere keren uitgeroepen tot de mooiste en best geklede vrouw.

Madonna – Madonna is nog steeds de best-verkopen vrouwelijk artiest, waarvan de roem al begon in de jaren 80. Ze heeft de muziekwereld laten zien dat zij muziek kan veranderen met haar controversiële teksten en natuurlijk ook haar uitstraling. De Queen of Pop, zoals ze wordt genoemd, is dan ook een echt stijlicoon. Een sterke vrouw die zich overeind weet te houden in een mannenwereld.

Michael Jackson – Na de Queen of Pop mag natuurlijk de King of Pop niet ontbreken. De best verkopende artiest aller tijden en de artiest met de meeste prijzen. Met zijn verschillende muziek en indrukwekkende videoclips kwam hij op voor de rechten van zwarte burgers. Ook heeft hij gezorgd voor niet dansbewegingen, die nu nog steeds populair zijn.

De bekendste films van de jaren 90

Wie in de jaren 90 een film wilde kijken had geen Netflix, Disney+ of Prime Video om een film te streamen. In die tijd moest je naar de bioscoop, of wachten tot je een video in de videotheek kon huren. Ook kon je ze natuurlijk kopen, maar dit was dan vaak prijzig. En als je wilde wachten tot hij uitgezonden werd op televisie, kon dit jaren duren. In de jaren 90 zijn een hoop films gemaakt, en een aantal daarvan zijn zo mooi of indrukwekkend, dat ze nu nog steeds populair zijn.

  • The Shawshank Redemption uit 1994
  • Pulp Fiction uit 1994
  • Schindler’s List uit 1993
  • Forrest Gump uit 1994
  • La Vita è Bella uit 1997
  • The Silence of the Lambs uit 1991
  • The Lion King uit 1994
  • American Beauty uit 1999
  • Edward Scissorhands uit 1990
  • Titanic uit 1997

Populaire muziekgenres

Ook aan muziek ontbrak het natuurlijk niet in de jaren 90. Deze was zelfs heel erg veelzijdig. Het ene moment luisterde je naar dance, daarna weer pop en vervolgens hoorde je uit de kamer van je broer grungemuziek komen.

Dance

Electronic Dance Music was in de jaren 90 ontzettend populair. Dit kwam onder andere omdat steeds meer mensen een computer thuis hadden staan. In het begin van de jaren 90 waren vooral house, rave en techno populair en van daaruit ontstonden er weer nieuwe muziekvormen.

Grunge

Dit is een zijtak van de alternatieve rock maar is zo populair geworden dat het een genre op zich is geworden. Eind jaren 80 is deze vorm ontstaan en combineert punk en indie rock met heavy metal en veel gitaren. Een goed voorbeeld hiervan is Nirvana, maar ook Pearl Jam en Smashing Pumpkins. De ondergang van dit genre werd ingezet op het moment dat de zanger van Nirvana, Kurt Cobain, overleed.

Pop

Popmuziek was in de jaren 90 natuurlijk ontzettend populair maar nu nog steeds. Iedereen luisterde wel naar de Spice Girls, Backstreet Boys, Take That, Boyzone, Westlife, Britney Spears, Christina Aguilera en ga zo maar verder. Er waren veel bands in dit genre te vinden, maar ook veel soloartiesten die dan weer regelmatig samenwerkingen deden.

Lees ook: Een dag uit het leven in de jaren 80

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here