De woonkamer van de jaren 70

0
1639
interieur jaren 70

In de jaren 70 zag het interieur er heel anders uit dan tegenwoordig. Een moderne woonkamer in die tijd hield in dat er vooral veel bruin, oranje en geel werd gebruikt. Toch zie je sommige dingen uit die tijd ook nu weer terug in de woonwinkels. Denk bijvoorbeeld aan het okergeel dat helemaal in is, maar ook kurk, suède en gecapitonneerde banken en stoelen.

Wat stond er in een typisch jaren 70 woonkamer?

Er zijn veel typische jaren 70 meubels te benoemen die vrijwel iedereen wel in huis had. Maar het gaat verder dan alleen meubels. Ook de decoratie en muren zijn erg typerend voor dit decennium. Zo zag je veel bonte kleuren, maar vooral bruin, oranje, okergeel, groen en paars. Deze kleuren werden gecombineerd met geometrische patronen en bloemenprints. De meubels waren vrijwel donker met afgeronde hoeken. Typerend voor deze meubels waren de schuin geplaatste puntige poten.

Daarnaast waren ook meubels en accessoires van kurk erg in trek, evenals gecapitonneerde banken en stoelen, zitzakken, zitkuilen en kuipstoelen. Lampen hadden vooral ronde vormen en op de muur en het plafond zag je ook nog weleens schroten en jute. Aan de muur zag je plakspiegels in verschillende patronen, letterbakken, macramé en andere franjes, rotan en jeans stoffen. Ook het botanisch wonen was erg in trek, vooral met cactussen.

Dit alles werd met elkaar gecombineerd en daarnaast stonden er vaak ook nog accessoires in huis die zelf gemaakt waren. Gehaakte kussens of een poef, maar ook plantenhangers of schilderijen bijvoorbeeld.

De lullige jaren

Verbazend is dat de jaren 70 ook wel de lelijke jaren of de lullige jaren 70 werden genoemd. Wellicht door het kleurgebruik maar, als je het mij vraagt is hier helemaal niets lelijks aan. Vooral het botanisch wonen zorgt juist voor kleur, zeker wanneer je allerlei planten in verschillende gekleurde potten hebt staan.

De man bepaalt

Een leuk weetje over het interieur van de jaren 70 is dat vooral de man bepaalde wat er in huis kwam te staan en welke kleuren er op de muren kwamen. Tegenwoordig is dit meestal de vrouw die het definitieve antwoord geeft, maar dat was vroeger dus niet zo. De stijl in huis werd dus bepaalt door de man en vaak hing dit samen met het beroep dat hij had.

Lees ook: De mooiste make-up en kapsel trends uit de jaren 80

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here