Gezelschapsspellen werden vroeger heel erg veel gespeeld. Gezellig met zijn allen op zondagmiddag sjoelen of Monopoly spelen was toen de gewoonste zaak van de wereld. Tegenwoordig zien we dat veel minder, dit komt vooral omdat de computers hun intrede hebben gedaan maar ook omdat we nu veel drukker zijn. Geregeld wordt er ook gewerkt op zondag, of in de avonden, en dus is er simpelweg geen tijd meer voor een spelletje. En dat is zonde, het is namelijk echt heel erg leuk! In dit artikel lees je meer over de populaire gezelschapsspellen van vroeger.
Mens erger je niet!
Dit spel is ooit begonnen in India onder de naam Pachisi en werd in 1896 in Groot-Brittannië uitgebracht onder de naam Ludo. Onze versie is iets anders dan de Engelse versie, maar komt in principe op hetzelfde neer. Je moet er namelijk voor zorgen dat jouw pionnen als eerste op hun veilige plek staan, maar andere spelers mogen jou daarbij wel dwarsbomen.
Pim-Pam-Pet
Ook dit spel is bij de meesten wel bekend. Het spel is in principe heel simpel; je hebt een draaischijf waar nagenoeg alle letters van het alfabet op te vinden zijn, en een stapel kaarten waar vragen op staan. Dit zijn vragen zoals “noem een fruitsoort met de letter …” of “noem een woonplaats met de letter …”. De draaischijf wordt gedraaid en zodra deze op een letter terechtkomt, moet er zo snel mogelijk antwoord worden gegeven op de vraag die op het kaartje staat dat gepakt is. Uiteraard moet het antwoord beginnen met de letter waar de schijf op stil is komen te staan. Het team of de speler die als eerste een juist antwoord geeft, mag het kaartje hebben. Bij een fout antwoord is het andere team of de andere speler aan de beurt.
Monopoly gezelschapsspellen
Het spel met de meest verschillende versies en gegarandeerd urenlang speelplezier. Het is bij monopoly de bedoeling dat je straten koopt en daar huizen en hotels op bouwt. Hier zitten een aantal regels aan vast. Zo moet een ander betalen als ze op een plek terechtkomen die jij hebt gekocht, en kun je in de gevangenis gezet worden. Het speel is in meer dan 20 talen verkrijgbaar en er zijn tal van verschillende edities voor te vinden.
Ganzenbord
Dit is een klassiek bordspel, waarvan je bij de kringloop nog weleens een vintage exemplaar kan weten te scoren. De bedoeling is dat jij met je pion zo snel mogelijk naar de finish gaat in zo min mogelijk beurten. Onderweg kun je in de put terechtkomen maar ook een dubbele gooi krijgen.
Memory gezelschapsspellen
Ook van memory zijn er veel verschillende versies te vinden, die allemaal op hetzelfde neerkomen. Er liggen een aantal kaarten op tafel, met de plaatjes naar beneden. Aan jou de taak om twee dezelfde kaartjes bij elkaar te krijgen. Bij dit spel is vooral je kortetermijngeheugen belangrijk.
Lees ook: Op vakantie in het nostalgische Havana