Mooie historische Nederlandse dorpen en steden

0
1869
historische dorpen

Nederland heeft vele mooie, historische dorpen en steden die je een idyllisch gevoel geven. Het is net alsof je in het verleden bent gestapt, op zoek naar de mooiste parels. Eerder hadden we het onder andere al over de idyllische plek Giethoorn, en nu zijn de andere mooie plekken die Nederland heeft aan de beurt.

Elburg in Gelderland

De eeuwenoude stad Elburg aan het Veluwemeer zit vol met oorlogs-, rijks- en gemeentelijke monumenten. Er zijn dan ook een aantal officiële wandelingen die je kan doen, om alles over Elburg te weten te komen. Zo kun je een stadswandeling doen die is georganiseerd door de VVV Elburg. Je komt langs het Muurhuisje waar je kan kijken naar het leven van vroeger, maar je kan natuurlijk ook een wandeling maken door Joods Elburg. Daarnaast kun je ook naar de haven toe. In de buurt van Elburg vind je daarnaast nog Landgoed Klarenbeek, die ook prachtig is.

Het historische Thorn in Limburg

Het historische dorp Thorn wordt ook wel het witte stadje genoemd. Vroeger was dit een klein vorstendom dat onder leiding stond van een abdis, samen met 20 adellijke kloosterdames. Zij hadden een eigen abdij en runden een klooster. In 1794 kwamen de Fransen en zij voerden belasting in. de hoogte van de belasting werd bepaald door de omvang van de ramen van de huizen. De arme bevolking was niet in staat dit te betalen en daarom besloten ze alle ramen dicht te metselen. Om dit vervolgens te kunnen verbergen schilderden ze hun hele huis wit. Is het gemeentemuseum Het land van Thorn kun je hier alles over te weten komen. Daarnaast bestaat de abdij ook nog steeds.

Het museumdorp Orvelte in Drenthe

Orvelte is een waar openluchtmuseum dat vol zit met cultuur en tradities. Je kan hier wandelen langs verschillende monumentale boerderijen en als je geluk hebt zie je zelfs de schaapsherder nog voorbij komen met zijn kudde. Orvelte wordt gezien als één van de mooiste dorpen van Drenthe, maar ook van Nederland.

Historische vestingstad Bourtange in Groningen

In de historische vestingstad Bourtange is het net of je teruggaat in de tijd. Tussen 1593 en 1851 was dit dorp verdedigingswerk dat gebouwd is in opdracht van Willem van Oranje. Toen het verdedigingswerk in 1851 ophield te bestaan, werd dit getransformeerd tot dorp. Je kan hier originele bouwwerken zien zoals een kerk, een molen en huisjes van vroeger. Bij Terra Mora kun je de kanonschoten en gevechten tot leven zien komen en wil je lekker eten? Dan doe je dit in Landhuys Bourtange.

Lees ook: Vintage parels in Groningen

Appingedam in Groningen

De mooie, kleine stad Appingedam in Groningen telt ongeveer 12.000 inwoners. Bijzonder hieraan is de historische geschiedenis. Samen met de stad Groningen is Appingedam namelijk de enige plek met een oorsprong in de middeleeuwen. Authentiek aan deze stad zijn de hangende keukens boven het Damsterdiep. In Museumstad Appingedam kun je alles leren over het rijke verleden.

De historische binnenstad van Hattem in Gelderland

De kleine stad Hattem is vooral bekend vanwege zijn historische binnenstad. Maar ook vanwege de mooie omgeving, het beschermde stadsgezicht en het Anton Pieck museum. Deze kennen we natuurlijk allemaal van zijn mooie, romantische illustraties en van de Efteling. Ook leuk om te doen in Hattem is het bezoeken van het Nederlands Bakkerijmuseum, waar ze ook verschillende workshops organiseren. Landgoed Molecaten is ook zeker de moeite waard om heen te gaan.

De Rijp in Noord-Holland

De Rijp ligt vlakbij Alkmaar en Amsterdam. Dit is een dorpje uit de 17e eeuw en ligt in de Eilandspolder. Waterbouwkundige en molenmaker Jan Adriaanszoon Leeghwater noemde dit vroeger al het beste dorp van Holland. Je kan hier 120 rijksmonumenten vinden die allemaal heel mooi gerestaureerd zijn, maar ook verschillende gemeentelijke monumenten zoals De Hervormde Kerk met 23 uniek gebrandschilderde ramen. Andere dorpen in de omgeving zijn Driehuizen, Graft en Grootschermer.

Historische Hanzestad Doesburg in Gelderland

De oude Hanzestad Doesburg ligt aan de IJssel en bevat veel musea, monumenten, kleine straatjes en historische gebouwen. Opvallend aan deze stad zijn vooral de koopmanshuizen en de verschillende handelskantoren. Wil je een bijzonder uitzicht hebben over de historische stad? Beklim dan de Grote Kerk of de Martinikerk. Een aanrader is de Mosterd- en Azijnfabriek en de tuin van Het Arsenaal 1309, dat ooit een nonnenklooster en wapenopslag was.

Oud-Beijerland in Zuid-Holland

Het laatste historische dorp is Oud-Beijerland. Hier zijn veel oude gebouwen te vinden waar je de rijke geschiedenis in terugziet. Wil je meer over de historie te weten komen, dan kun je de Cultuurroute volgen. De Hoeksche Waard is vlakbij, ook daar zijn veel wandelroutes te vinden maar kun je ook een kano huren.

Lees ook: Vintage Hotel in Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here