Wat waren flapper girls?

0
3117
flapper

Nadat de Eerste Wereldoorlog voorbij was wilde de mensen het leven vieren. Vooral de vrouwen hebben hier een grote verandering doorgemaakt, want de flapper girls deden in de jaren 20 hun intrede. De korsetten gingen de deur uit, haren werden in een kort kapsel geknipt en er werd vooral gedanst op jazzmuziek.

Tijdens de oorlog namen erg veel vrouwen typische mannenbanen over. Ineens zag je vrouwen werken in de fabriek, of achter het stuur zitten als buschauffeur. Dit moest ook wel, want de mannen moesten vechten voor hun land. Na de oorlog keerde de mannen weer terug waardoor de banen weer door hen overgenomen werden. Echter was dit voor de vrouwen erg moeilijk om aan te wennen en ze weigerden dan ook terug te gaan naar het leven zoals deze was voor de oorlog. Hierdoor werd het vrouwenkiesrecht in veel landen ingevoerd waardoor er een nieuw type vrouw ontstond.

Wat betekent flapper girl?

Deze nieuwe type vrouw was niet bang om risico’s te nemen en genoot ervan om te dansen en sigaretten te roken. In Engeland waren het de Britten die als eerste de term flapper girl gebruikte, vooral voor jonge meisjes. De omschrijving hiervan is dat het ging om een aantrekkelijk vrouw van rond de 19 jaar, die tussen een meisje en een vrouw in zat. Ze moesten dus nog uitvliegen naar het vrouw-zijn. Echter in Amerika namen ze de benaming anders op. Daar werden de flapper girls omschrijven als vogels die nog wel veilig in het nest woonden, maar ondertussen een poging deden om te vliegen terwijl enkel ‘pinnen’ hadden.

Het gebruik van make-up, sigaretten en alcohol

Een echte flapper girl was dus relatief jong en behoorlijk impulsief. Ze stonden erom bekend tegen hun ouders in te gaan, iets wat eerder niet denkbaar was. Ook begonnen ze met het dragen van make-up. Dit werd altijd geassocieerd met prostituees omdat het voor een kunstmatig en overdadig effect zorgde. Daarnaast begonnen de flapper girls ook met het roken van sigaretten en het drinken van alcohol. Vooral dat laatste werd eerder altijd door mannen gedaan. Hierdoor kreeg de flapper girl al snel een seksueel imago.

Kledingkeuze van de flapper girl

Ook de kledingkeuze van deze meiden veranderde aanzienlijk, en dan met name haar silhouet. De korset verdween erg snel, want het is onmogelijk om daarin te dansen. Ook was de taille niet meer het belangrijkste om te laten zien, maar juist de heuplijn. Wel zorgden de flapper girls ervoor dat de kleding los was, zodat het comfortabel zet en daarnaast genoeg bewegingsvrijheid had om te kunnen dansen.

De jurken die ze droegen kwamen tot op hun enkels, en eind jaren 20 zelfs tot de knie. Dit zorgde ervoor dat de schoenen altijd zichtbaar waren en daarom werd ook hier meer aandacht aan besteed. Schoenen werden dan ook meer massaal geproduceerd, zodat de prijs voor een mooi paar schoenen beter betaalbaar was.

De vrouwen in Frankrijk

In Frankrijk werden de flapper girls vooral garçonne genoemd, wat een referentie was naar het jongensachtige figuur dat nu ineens populair was. Degene die hier erg veel invloed op had, was Coco Chanel. Zij ontwierp onder andere de immens populaire clochehoeden, en raakte vooral geïnspireerd door de mode van de mannen. Wat opmerkelijk was, was dat de garçonne-meisjes hun borsten afbonden. Zo zorgden ze ervoor dat ze een jongensachtig lichaam hadden. Ook deden de vrouwen in de jaren 20 veel aan sport, omdat het korset niet meer in de weg zat konden ze dit makkelijker uitvoeren. En wanneer ze gingen fietsen of tennissen trokken ze massaal een praktische korte broek aan.

Lees ook: Mooie vintage schoenenmerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here