Maak je eigen retro kleding! Lees hier alle tips voor een goede start aan je eigen kledingstuk

0
61
Vintage antieke naaimachine

Vintage en retro kledingstukken zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Niet alleen geven ze die unieke look aan je outfit, maar is het ook een zeer duurzame manier van het dragen van kleding.

Wil je echt goed bezig zijn? Dan is het maken van je eigen kledingstuk een geweldige manier om je eigen persoonlijke stijl te laten zien op een duurzame manier. En dit kan ook nog eens met een retro of vintage randje! 

Laat je inspireren door de elegante jaren ’50 of de bohemian vibes van de jaren ’70, het creëren van je eigen kledingstukken kan precies volgens de stijl die jij het mooiste vindt. In deze blog geven we je meerdere tips en ideeën die helpen bij het maken van je eigen retro kledingstuk! 

Benodigdheden voor de start van het maken van je eigen retro kleding

Om te beginnen heb je natuurlijk een betrouwbare naaimachine nodig van goede kwaliteit. Voor retro kledingstukken is een machine met verschillende steekopties en een goede naaldpositie ideaal. Daarnaast zijn accessoires zoals een schaar, spelden, en een meetlint essentieel.

Kies van tevoren ook stoffen die passen bij de retro stijl die je wilt creëren. Vintage patronen zijn cruciaal en geven de echte 70’s of 80’s look aan de kleding. Ga voor prints zoals polkadots, bloemenprints of geometrische patronen. Zorg er daarnaast ook voor dat de stof comfortabel is en geschikt voor het type kledingstuk dat je wilt maken.

Belangrijke stappen voor de voorbereiding van je kledingstuk

Na het kiezen van de stof, kun je verder aan de slag met de voorbereidingen. Hieronder lees je een aantal stappen die je door het proces heen helpen. Een goed begin is immers het halve werk!

Stap 1: Voorbereiding van je stof

Was en strijk de stof voordat je begint met knippen. Dit zorgt ervoor dat de stof niet krimpt nadat het kledingstuk af is. Leg de stof plat en zorg dat er geen kreukels in zitten. Controleer het patroon op fouten en lees de instructies grondig door voordat je begint.

Stap 2: Het knippen van de stof

Gebruik het patroon om je stof nauwkeurig te knippen. Speld het patroon op de stof en knip voorzichtig langs de randen. Zorg ervoor dat je voldoende naadtoeslag overlaat. Het is handig om een roterende snijmat en mes te gebruiken voor rechte en schone sneden.

Tijdens en na het creëren van je eigen retro-pieces

Na de voorbereiding kun je aan de slag met het maken van de kleding. Begin met de basissteken zoals de rechte steek en zigzagsteek en volg de instructies van het patroon nauwkeurig. Neem de tijd om elke stap zorgvuldig uit te voeren. Dan weet je zeker dat je geen overhaaste foutjes maakt.

Tijdens het naaien is het handig om regelmatig te controleren of de naden netjes zijn. Ook tussentijds het kledingstuk passen zorgt uiteindelijk voor een goed passend ontwerp.

Is je kledingstuk volledig gemaakt? Dan is de afwerking dat wat het een echte eyecatcher maakt. Door het toevoegen van ritsen, knopen of andere versieringen geeft je kledingstuk een persoonlijke uitstraling en is het ontwerp klaar om te dragen!

Foutloos je eigen kleding maken

Een veelvoorkomende fout bij het creëren van eigen kleding is het niet goed meten van de stof en het gebruik van verkeerde naalden of garen.  Ook het niet goed afwerken van naden en het niet goed lezen van het patroon voordat je begint zorgt nog weleens voor scheve ontwerpen. Om je hiervan te behoeden, lees je hier een aantal oplossingen om dit te voorkomen!

  • Meet altijd twee keer voordat je knipt. Dit voorkomt verspilling van stof en zorgt ervoor dat je kledingstuk goed past.
  • Was en strijk de stof vooraf. Zo ga je achteraf krimp tegen en zorg je ervoor dat de stof makkelijker te verwerken is.
  • Gebruik de juiste naalden en garen. Kies naalden en garen die geschikt zijn voor het type stof dat je gebruikt. Zo zit je straks niet met gebroken naalden en dit geeft sterke naden.
  • Lees het patroon zorgvuldig door. Begrijp je alle stappen voordat je begint? Dan kan je vervolgens nauwkeurig aan de slag.
  • Werk naden netjes af. Door de juiste steek te gebruiken op je naaimachine voorkom je dat er achteraf rafels en losse draden ontstaan. Zo blijft je kleding langer mooi en krijgt het een professionele afwerking.

Inspiratie en ideeën voor het maken van je eigen retro geïnspireerde kledingstuk

Er zijn talloze voorbeelden van prachtige vintage kledingstukken die je zelf kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan jaren ’60 A-lijn jurken en jaren ’70 boho blouses. Via blogs, Instagram-accounts, en YouTube-kanalen doe je veel inspiratie op voor je eigen kleding en zie je hoe anderen hun vintage en retro kledingstukken hebben gemaakt. Ook vanuit films van vroeger is veel inspiratie te halen. Bekijk bijvoorbeeld films als Grease voor meer ideeën.

Tips voor het vinden van vintage patronen

Kan jij de juiste stof nog niet vinden? Dan kun je online ook nog eens rondkijken. Kijk bijvoorbeeld op Etsy en Ebay voor leuke retro en vintage stoffen met de leukste patronen. Zitten er kringloopwinkels bij jou in de buurt? Dan is het bezoeken van deze tweedehandswinkels erg leuk. Hier hangen veel vintage kledingstukken die je weer om kan toveren tot een ontwerp dat bij jouw stijl past.

Ga aan de slag en maak je eigen kleding met retro look

Het maken van je eigen vintage kledingstukken is dus een creatieve manier om je persoonlijke stijl te uiten. Het biedt de kans om unieke stukken te creëren die je nergens anders kunt vinden.

Ga aan de slag met een naaimachine van een verkoper met veel kennis over naaimachines. Zo weet je zeker dat je de juiste machine hebt én beschikt over de juiste toebehoren. Zo wordt het gegarandeerd een succes en draag jij binnenkort je eigen retro kledingstukken.