In de afgelopen 200 jaar is lingerie veranderd van strenge, beperkende martelwerktuigen in nauwelijks aanwezige kleine kledingstukken die het middelpunt van een outfit vormen. Onder invloed van stijltrends en culturele veranderingen, heeft lingerie een transformatie doorgemaakt waar maar weinig andere mode categorieën aan kunnen tippen. Startend met de gekke en strakke korsetten in begin 1800 tot modieus ondergoed wat vandaag de dag gezien mag worden.
Korsetten en hoepelrokken in de 19e eeuw
Waar moet je anders beginnen dan bij het korset? De kolomjurken van begin 1800 maakten langwerpige korsetten tot een populaire keuze onder vrouwen. Halverwege de 19e eeuw waren de korsetten meer in de vorm van een zandloper. De extreme insnoering aan de taille werd mogelijk gemaakt door stalen of walvisbeen korsetten. Iedereen kent deze korsetten wel uit de films. Erg prettig zat het niet, waarbij de ademhaling ook niet gemakkelijk verliep. In 1897 werden de metalen oogjes uitgevonden, welke letterlijk en figuurlijk een verademing betekende voor de vrouwen die deze korsetten droegen.
De mooie lingerie is ontstaan in de late 19e eeuw, toen stoffen zoals katoen, zijde en satijn steeds meer beschikbaar werden en kleding steeds comfortabeler werd. Voorheen werd lingerie voornamelijk gedragen om het lichaam te ondersteunen en te bedekken, maar in de late 19e eeuw begonnen vrouwen steeds meer lingerie te dragen als een manier om zich aantrekkelijk te voelen en om hun vrouwelijkheid te accentueren.
De evolutie van lingerie in de 20ste eeuw
In de loop van de tijd heeft lingerie zich ontwikkeld en zijn er verschillende stijlen en trends ontstaan. In de jaren 1920 werden bh’s populair, en in de jaren 1950 kwamen er steeds meer opties voor vrouwen met verschillende lichaamsvormen. In de jaren 1960 en 1970 werd lingerie steeds meer gezien als een manier om de vrouwelijke vormen te accentueren, en in de jaren 1980 en 1990 werd lingerie steeds meer gezien als een mode-item.
1930: beha voor vrouwen met vollere borsten
Net als de mode van de jaren 1930 keerde de lingerie terug naar een meer vrouwelijke esthetiek. De korsetten werden korter en de beha’s minder beperkend – hoewel meestal nog steeds minimaal ondersteunend. In 1933 werd de ‘Full Fashion Double Support’ beha geïntroduceerd voor vrouwen met vollere borsten, welke voorzien was van een verlengde band die extra steun gaf.
1940: industriestandaard van beha’s
Tijdens de Tweede Wereldoorlog schilderden vrouwen naden op de achterkant van hun benen om de illusie van kousen te wekken. Speciale korsetten met ingebouwde zakjes werden ontworpen om de dames een plek te geven om hun kleingeld te bewaren. Revolutionair was het toen S.H. Company voor het eerst de cupmaat en bandmaat aangaf in een advertentie uit 1932. Deze methode werd in de jaren 40 overgenomen door Warner’s en werd al snel de industriestandaard, die we vandaag de dag ook kennen.
1950-1960: comfortabel en rebels
Na de oorlog werd lingerie in 1950 één en al glamour. Vrouwen leerde van Marilyn Monroe hoe je sexy rode lingerie kon dragen. En met pin-ups als Bettie Page, werd sexy lingerie eindelijk sociaal aanvaardbaar en bovendien eenvoudiger verkrijgbaar. De jaren 60 luidden een tijdperk in van vrijheid en rebellie. Veel vrouwen in dit decennium verbrandden hun beha’s als een daad van verzet en non-conformisme. En zelfs degenen die dat niet deden genoten van comfortabele en casual lingerie, die de natuurlijke vrouwelijke vorm omarmde. Lingerie in de jaren zestig was speels en meisjesachtig, met ruches, franjes en strikken in overvloed.
1970-1980: uiteenlopende lingerie
In de jaren 70 en 80 was de lingerie zeer uiteenlopend. Van transparante en glinsterende stijlen tot push-up bh’s. Veel van deze stijlen zijn vandaag de dag nog altijd populair, terwijl andere misschien iets minder voorkomen. Ook de topmodellen lieten de lingerie in grote shows zien. Supermodellen als Helena Christensen, Naomi Campbell, Tyra Banks, Stephanie Seymour en meer toonden de mooiste stukken op de catwalk.
Strings en plus size lingerie in de 21ste eeuw
Met laag uitgesneden jeans en minirokjes die het modebeeld domineerden, waren strings zowel een zegen als een vloek. Evenals de kleurrijke beha’s die het modebeeld in de 21ste eeuw bepaalde. De showbizz toonde maar wat graag stukjes van de schaarse lingerie. Niemand zal het jaar 2009 vergeten zijn waarin Victoria en David Beckham te zien waren in de reclamecampagne van Emporio Armani.
Een tweede trend in lingerie is die van 2015 waarbij sportief-chique en natuurlijke stoffen in de kijker staan. Op atletiek geïnspireerde jongensshorts en sportbeha’s werden favoriet bij It-modellen en modebloggers, waarbij het domino-effect vrijwel onmiddellijk zichtbaar was. Sterren als Hailey Baldwin en Gigi Hadid lieten maar al te graag deze stoere lingerie zien.
In deze tijd is ook de barrière tussen plus-size en perfect volmaakt in de modesector doorbroken. Tegenwoordig is lingerie nog altijd zeer populair en is het bovendien een belangrijk onderdeel van de mode-industrie. Met een grote verscheidenheid aan stijlen en opties voor vrouwen met verschillende voorkeuren en lichaamsvormen. We leven nu dan ook in een tijd waar lingerie stoutmoedig is, sexy mag zijn, maar ook prettig mag zitten. Eigenlijk een tijd waarin alles kan en mag. Van strings tot ‘grannie panties’.