Hoe herken je echte vintage kleding?

0
1074
kleding

Tegenwoordig is het dragen van vintage kleding ontzettend populair. Zo populair, dan grote namen de kledingstukken namaken en opnieuw op de markt brengen. De spijkerjassen uit de jaren ’90, de plooirokken uit de jaren ’50 en de sportpakken uit de jaren ’80 zijn allemaal weer terug. Maar hoe weet je nou of je een echt vintage item in je handen hebt, of dat het namaak is? Wij geven je hiervoor drie tips!

Het herkennen van vintage kleding

Je herkent echte vintage items voornamelijk aan de stijl, maar ook de labels en het materiaal. Een lookalike heeft een veel nieuwer label, maar wordt daarnaast ook vaak van ander materiaal gemaakt.

Elk decennium heeft zijn eigen stijl. Dit is met meubels zo, maar ook zeker met kleding. Een jurk uit 1920 heeft een hele lage taille, en jurken uit de vijftiger jaren benadrukken die taille juist. Ook zijn deze aan de onderkant heel wijd omdat er gebruik wordt gemaakt van de petticoat. Ga je juist op zoek naar een jurk uit de jaren ’70, dan moet je kijken naar jurken met lange mouwen en bloemenprint.

Ga voordat je op zoektocht gaat eerst eens op internet zoeken naar de verschillende stijlen. Zo weet je hoe de kleding er ongeveer uit moet zien, en kun je meer gericht gaan zoeken. De stijl van een vrouw uit de jaren ’20 was vooral rechthoekig, terwijl het in de jaren ’30 weer veel zachter was. Ook werd de taille in die tijd ook weer benadrukt.

De labels van kleding

Ook aan de labels kun je veel afleiden. Kleding dat is gemaakt aan het begin van de vorige eeuw, beschikken namelijk vaak over een label zonder merk. In die tijd bestond er alleen confectie kleding, massaproductie was er toen nog niet.

Ook is het zo dat, als er al een label aanwezig is, er een onbekend merk in kan staan. Je kent het merk zelf niet, maar als je het opzoekt via Google komen er ook geen resultaten naar boven. Dan is de kans groot dat je een vintage item hebt. Ook wanneer er bijvoorbeeld in staat ‘West-Germany’ is het vintage. West-Duitsland bestaat namelijk niet meer. Daarnaast wordt er tegenwoordig bijna geen kleding meer in de westerse wereld gemaakt vanwege de hoge kosten.

Een ander punt waar je op kunt letten zijn de afwijkende kledingmaten. Ook dit heeft weer met de confectie te maken. Een vintage kledingstuk met maat 42 kan vallen als een huidige maat 36 of 38. Daarnaast werden er tussen 1940 en 1970 ook halve kledingmaten gebruikt.

Het materiaal

En als laatste het materiaal van de kleding, want dit zegt meer over de kleding dan je zou denken. Staat er in een label ‘rayon’ of ‘dralon’ dan zegt dit je waarschijnlijk niks, maar dit is het materiaal dat vroeger voor kleding werd gebruikt. Rayon is de oude naam voor viscose en dralon is een merknaam van kunstvezel. Dit werd gesponnen door het bedrijf Bayer. Ook kun je de naam ‘orlon’ tegenkomen. Dit is acrylvezel.

Lees ook: Het eten en drinken uit de jaren 60

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here