Het verschil tussen een vintage, retro en rockabilly stijl

0
2760
stijl

Lees jij veel modetijdschriften of ben je veel op zulke websites te vinden, dan heb je vast al eens gelezen over een vintage look, een mooie retro outfit of juist een rockabilly stijl met polkadot jurk. Heb je er niet zo veel verstand van, dan lijkt dit allemaal heel erg op elkaar; het is immers allemaal oud. Maar de echte kenners zijn er toch zeker van dat er wel duidelijke verschillen zijn te vinden tussen deze stijlen. Wat het verschil precies is, lees je in dit artikel.

Wat is een vintage stijl precies?

Veel mensen gebruiken de term vintage voor vrijwel alles dat oud is, terwijl dit natuurlijk niet juist is. Ook zijn er mensen die het vintage label plakken op nieuwe items die geïnspireerd zijn op oude modetrends. Ook dit klopt zeker niet, er is niks vintage aan nieuwe kledingstukken die geproduceerd zijn in een technologische fabriek met de nieuwste materialen en stoffen. Je spreekt over vintage wanneer kleding of spullen minimaal 30 jaar oud zijn. Alles voor 1990 dus, tot ongeveer 1930.

Wil je dus een echte vintage stijl, dan zou je dus kleding moeten dragen die uit je jaren 1930 tot en met 1989 komen. Draag je kleding van voor 1930 dan is het antiek, en na 1989 spreek je over retro. Binnen de vintage stijl zijn er veel verschillende mogelijkheden. Kijkend naar de trends in al die jaren zie je veel verschil in kleding. Het nette van de jaren 30, 40 en 50, de hippie look van de jaren 60 & 70 en het losbandige uit de jaren 80. Het is dus maar net welke stijl jou het meeste aanspreekt.

Een retro stijl

Een retro stijl is dus met kleding uit de jaren 90 en hoger, zoals we net al verteld hebben. Daarnaast mag deze term ook gebruikt worden voor nieuwe kledingstukken met oude kenmerken. Denk hierbij aan kledingstukken die nu weer helemaal terugkomen. De jeans met wijde pijpen, crop tops, body’s en de scrunchies. Het kan zijn dat ze hier vroeger andere benamingen voor hadden, maar het is allemaal geïnspireerd op kleding uit de jaren 80 en 90.

Rockabilly

De rockabilly stijl is geïnspireerd op een bepaald muziekgenre. Het is dan ook een samenvoeging van de Rock & Roll en Hillbilly muziek en is ontstaan in de jaren 50. Wat is er zo kenmerkend aan deze stijl? Voor vrouwen was het vooral belangrijk dat zij veel prints en kleuren gebruikten. Die mooie polkadot jurken bijvoorbeeld, komen uit deze stijl, maar ook de petticoats in vele verschillende kleuren. Voor mannen was het overigens vooral belangrijk dat zij een hanenkam hadden, al dan niet in combinatie met een Hawaii-blouse en een stoere leren jas.

Pin-up

Dan is er toch nog één stijl die we jullie niet willen ontnemen, en die ook erg belangrijk is als je het over vintage stijlen hebt; namelijk de pin-up stijl. Deze mode komt uit de jaren 50 en 60 en, al lijkt het op vintage of rockabilly, er zijn zeker wel verschillen te vinden. Pin-up is namelijk over het algemeen veel sensueler. Denk maar aan de pin-up girls op kalenders of posters uit die tijd. Qua kleding kun je hierbij vooral denken aan korsetten met fluweel en kant, vaak in combinatie met een strakke kokerrok en pumps. Daarnaast was het voor de vrouwen ook erg belangrijk dat hun haren en make-up goed zaten, waar ze dan ook uren mee bezig konden zijn.

Lees ook: Wat is er gebeurd met deze acteurs uit de jaren ’80?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here