De vrouwen dresscode van de jaren 80

0
11010
jaren 80

In de jaren 80 werd de nadruk vooral op felle kleuren gelegd, al dan niet in combinatie met goud en zilver, neonkleuren en glitters. Daarnaast werden er ook veel meer sieraden gedragen, vooral grote gouden oorbellen en heel veel armbanden en kettingen.

Daarnaast was vooral de subcultuur punk fashion opvallend. Deze cultuur is ontstaan als reactie op de hippies en de materialistische cultuur van de jaren 80. Punk was dan ook vooral een beweging die tegen de fashion industrie was. De typische punk droeg Dr. Martins in combinatie leren jacks met studs en een hanenkam.

Minimalisme

In het begin van de jaren 80 was vooral het minimalisme erg populair. Hierdoor leek vooral de beginperiode nog erg op die van de jaren 70. Zo droegen vrouwen erg weinig accessoires en werd zowel het praktische als esthetische aspect van kleding als belangrijk gezien. Daarnaast was er veel uniseks kleding te vinden, voornamelijk shirts, spijkerbroeken en truien.

Sportieve en zakelijke kleding

Sportkleding was erg populair maar dit was ook al zo in de jaren 70. Zo droegen vrouwen vaak een wijde trui in combinatie met een spijkerbroek, panty of maillot. Ook de velours trainingspakken waren vaak in het straatbeeld te zien. Gewone accessoires waren niet heel populair maar sportaccessoires juist wel. Sneakers, beenwarmers en elastische buik- en hoofdbanden deden het in die tijd heel goed.

Ook begonnen vrouwen zich steeds vaker zakelijk te kleden om te kunnen profileren op de arbeidsmarkt. Een kniehoge rok of wijde pantalon waren in trek, net als gekleurde blouses en blazers met schoudervulling. Ook droegen veel vrouwen formele schoenen zoals kitten heels.

Kleurrijke dresscode

Rond 1985 kwam er verandering in dameskleding. Lange, wijde rokken, strakke minirokjes, wielrenner broekjes en spandex waren helemaal in en dan het liefst in veel kleuren. Broeken zaten over het algemeen vrij strak, maar truien werden daarentegen een paar maten te groot gekocht. Daarnaast was de sportieve kleding ook nog steeds populair, maar dan wel met meer kleur. Qua schoenen werden er vooral pumps, Kedsen en Kitten Heels gedragen.

Stijlicoon en trendsetter

De trendsetter van dat moment was Madonna. Haar muziekclips werden op MTV uitgezonden en daardoor ontzettend populair. Ook haar uiterlijk werd belangrijk en vrouwen kopieerden haar massaal. De visnet-truitjes, korsetten, beenwarmers, fel rode lippenstift, nagellak en oogschaduw werden dan ook veel ingekocht. Hierdoor begonnen veel meisjes en vrouwen zich ook uitdagender te kleden. Zichtbaar een korset of BH dragen was heel normaal, terwijl dat voor die tijd echt niet kon.

Dresscode power dressing

Een andere opvallende dresscode was power dressing. Vrouwen droegen blazers, jasjes met schoudervullingen en jurken allemaal in combinatie met dure sieraden als teken van rijkdom. Ook werden de zakelijke schoenen voorzien van hakken en puntige neuzen. Deze trend is tot het begin van de jaren 90 in de mode gebleven.

New Romanticism dresscode

Deze underground fashion trend was vooral in Engeland populair en is begonnen in het nachtleven. Het was bedoeld als een reactie op de burgerlijke degelijkheid. Bij deze trend hoorde vooral dikke, donkere eyeliner, gekleurd haar, lippenstift en historische kleding. Hierbij kun je denken aan piratenjassen en ooglappen. Dit werd door mannen en vrouwen gedragen en daardoor ontstond er een tweeledige androgyne kledingstijl. Waar vrouwen veel mannelijker leken, leken mannen juist veel vrouwelijker. Ook bekende artiesten zoals Boy George, David Bowie en Duran Duran hebben deze stijl overgenomen.

Lees ook: De mannen dresscode van de 60’s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here