De vrouwen dresscode van de 60’s

0
2485
dresscode 60

Net als in de jaren 50, was ook de mode in je jaren 60 erg bijzonder. Dit kwam vooral omdat kledingtrends gebaseerd werden op wat televisie-, film- en muzieksterren droegen. Dit was vooral te zien bij de jongeren. Zij namen vooral kleding en kapsels over van bekende sterren zoals Brigit Bardot en natuurlijk The Beatles. Waar jongeren zich eerst nog net zo kleedden als hun ouders, was er nu een eerste echte opsplitsing tussen jongeren en volwassenen.

Daarnaast was ook vooral de Parijse haute couture weer erg populair. Fashion designers werkten veel samen met beroemde sterren zoals Farah Diba en Jacky Kennedy. Mede door deze ontwikkelingen werd de Parijse mode vooral in Amerika weer erg populair.

Het begin van de jaren 60

Voor dameskleding was er in het begin van de jaren 60 een echte opsplitsing. De kleding uit de eerste paar jaar leek heel erg op de kleding uit eind jaren 50. Er was eigenlijk niks nieuws en de meeste vrouwen droegen nog steeds A-lijn rokken en tailleriemen. Maar halverwege de jaren 60 kwam er verandering in dit modebeeld. De minirok werd geïntroduceerd, wat in het begin vooral erg wennen was. Zeker omdat de roklengte al sinds de jaren 20 niet veranderd was. Toch werd de minirok al snel populair en waren de rokjes en jurkjes niet aan te slepen.

Mod-stijl

De ‘modernist’ stijl, afgekort tot mod-stijl, was vooral in Engeland heel populair. Door de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog hadden jongeren meer geld te besteden. Er bleef geld over en dus was er meer ruimte voor concertkaarten en natuurlijk kleding. Vooral vrouwen en tieners gingen mee in deze kledingstijl. Dit was te zien aan de kleding gemaakt van kunststof met erg felle kleuren, en A-lijn rokken in combinatie met gogo-laarzen.

Het begin van de hippietijd

Het einde van de jaren 60 kan gezien worden als het begin van de hippietijd. Er ontstond bij vrouwen een liefde voor spijkerbroeken met wijde pijpen, wat samenhing met de maatschappelijke ontwikkelingen in die tijd. Jongeren in Amerika begonnen namelijk steeds meer te protesteren tegen de oorlog in Vietnam.

En met die beweging is de hippie-beweging ontstaan. Jongeren die hieraan meededen droegen erg kleurrijke kleding en zowel mannen als vrouwen hadden lang haar dat los hing. Kleding die bij de hippie garderobe hoorde waren onder andere de maxi-rok, spijkerjasjes, sandalen, kleding met bloemenprints en veel kleurrijke accessoires.

lees ook: Het typische jaren 50 interieur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here