Ondanks dat de Tweede Wereldoorlog de mode sterk heeft weten te beïnvloeden, en er een tekort was aan grondstoffen en materialen, was de dresscode voor mannen in de jaren 50 toch aardig gelijk aan de mode zoals deze voor de oorlog was. Waar de kledingstukken bij vrouwen vooral functioneel en simpel moesten zijn, droegen mannen nog steeds een driedelig kostuum. Vooral buitenshuis probeerden de mannen er altijd goed uit te zien.
Vrijetijdskleding dresscode
Echter was er wel een groot verschil; in de jaren 50 ontstond er namelijk meer ruimte voor vrijetijdskleding. Waar mannen eerder altijd in een driedelig kostuum rondliepen, werden zij nu een stuk losser in het dragen van andere kleding maar ook in het combineren van verschillende kledingstukken. Dit was ook het geval bij de pakken.
Waar mannen eerder altijd een pak in één specifieke kleur droegen, kozen ze er in de jaren 50 vooral voor om een lichte pantalon te combineren met een geruit of donkerkleurig jasje. Vooral de tweed jasjes en jasjes met vrede revers waren erg populair, evenals broeken met omslagen. De brede dassen werden ingeruild voor smalle dassen en de overhemden waren steeds vaker van nylon. En waar de mannen voor de oorlog in de avond een smoking zouden dragen, was het nu juist mode om donkerkleurige kostuums aan te trekken.
Dresscode vanuit Amerika
Door de populariteit van de geallieerden werden er verschillende invloeden vanuit Amerika overgenomen naar Europa. Zo gingen vooral jonge mannen zich allemaal kleden als Amerikanen. Er werd veel meer geld uitgegeven aan kleding en schoenen doordat de welvaart erg toenam. Mede hierdoor ontstond er uiteindelijk een tweedeling onder de jonge mannen en de jeugd.
Preppies
De preppies waren jonge mannen die een erg verzorgde dresscode hadden. Zo droegen zij altijd een nette pantalon in combinatie met een colbert, een gestreepte stropdas en soms een pochet. Daaronder hadden ze vrijwel altijd lakschoenen aan. Hun haren waren in een nette scheiding naar achteren gekamd en een typerende accessoire was het om hebben van een duur horloge. Deze jonge mannen werden gezien als goed opgevoede en zeer nette jongens.
Greasers
En dan had je ook nog de greasers. Deze hadden een stoere dresscode zoals Marlon Brando uit de film ‘The Wild One’ maar nog bekender is waarschijnlijk de film ‘Grease’. De look van een greaser bestond altijd uit een blauwe spijkerbroek in combinatie met (vaak) een simpel wit shirt en een zwart leren motorjack. Daarnaast moest je als greaser een vetkuif hebben en hadden de meeste jongens daarnaast een motor of een stoere auto. Ook luisterden ze naar rock & roll en rookten ze sigaretten. De greasers werden dan ook vaak gezien als de bad boys.
Lees ook: De vrouwen dresscode